Delta i konversationen på Twitter och Instagram #erikjeordramatix

Live Du tittar på Erik Jeor - "Aquae profundum – Vattnets djup

Erik Jeor öppnar känslodörrar med tonsatta gamla böner

Välkommen till digital konsert i Fridhemskyrkan på Kungsholmen i Stockholm där vi denna kväll får lyssna till Aquae profundum – nio kompositioner av och med musikern och bildkonstnären Erik Jeor.

I en orolig tid kan lugn uppnås genom att läsa kyrkofädernas texter som kallar till reflektion och meditation. Erkände bildkonstnären Erik Jeor har nu satt musik till flera av dessa på det ambitiöst kontemplativa albumet ”Aquae profundum”.

”Spela som en munk i ett kloster.”Det var en uppmaning som Erik Jeor gav till musikerna på nya albumet ”Aquae profundum”.Tagen ur sitt sammanhang kan den formuleringen möjligen se underlig ut. Men med vetskap om att artisten med detta åsyftade betydelsen ”spela bara det mest nödvändiga” blir det mer begripligt – och rentav logiskt om du har skivan ifråga i lurarna.

Med uppbackning från några av landets främsta musiker har Erik Jeor, även känd som bildkonstnär, spelat in en skiva som samtidigt lyckas vara mäktig och lågmäld. De sparsmakade men sofistikerade arrangemangen illustrerar perfekt texternas tema av reflektion.

Men så handlar det inte om vilka texter som helst.

På ”Aquae profundum”, latin för ”Vattnets djup”, har Erik Jeor tonsatt kyrkofädernas urgamla böner från mestadels 200–300-talet, skrivna av Augustinus, Origenes, Gregor från Nazians och, senare, vår egen Gunnel Vallquist.

”Sångerna är inte avsedda för stora katedraler eller offentlig ceremoni, utan för personlig meditation, i hörlurarna på bussen, i kapell och vardagsrum”, säger Erik Jeor. ”Texterna som skrevs i fornkyrkan står sig än. Deras resonans är tydlig. Arbetet handlar delvis om att förankra dessa texter i vår samtid. Hur kan liturgins språkdräkt bearbetas och tala till och beröra människor idag? När man läser författarnas biografier förstår man att de inte var perfekta, alltså helgon. Kanske är det så att texternas djup finns där just tack vare att omvändelse sker över tid och att kyrkofäderna gradvis vuxit i ödmjukhet och helighet? Det har varit skönt för mig att luta mig emot.”

Erik Jeor började sätta musik till bönerna för tjugo år sedan, tog sedan ett uppehåll och återvände till dem för ungefär tio år sedan.”De här bönerna har så många olika känslolägen”, säger han, för att i nästa mening fånga skivans själva essens: ”Musik har en enorm möjlighet att öppna upp känslodörrar i oss som annars inte skulle öppna sig.”

Saman Bakhtiari intervjuade Erik Jeor i P1 Kultur den 4e februari med anledning av nya skivan. Börjar vid 25:10 in i programmet: https://sverigesradio.se/avsnitt/1648217

Medverkande:
Erik Jeor, bildkonstnär och musiker född 1974, bor och arbetar i Stockholm. Han har en masterexamen i fri konst från Kungl. Konsthögskolan. Hans verk har visats såväl nationellt som internationellt, i bland annat Hongkong, Shanghai, New York. Som bildkonstnär representerad på bl a Moderna Museet och Malmö Konstmuseum, ställde nyligen ut mjukgrundsetsningar i dialog med Andrei Rublevs berömda ikoner på galleriet ed. art i Stockholm och i Central Academy of Fine Arts i Beijing. Har som artist släppt flera skivor, senast 2018 års EP ”Röda singlar”.

Andreaz Hedén, är frilansmusiker och kompositör som fritt rör sig mellan konstmusik och jazz och har tidigare samarbetat med bland andra Gösta Rundqvist och Jonatan Johansson.

Josefin Runsteen, är en svensk violinist, trummis, producent, kompositör och arrangör. Under uppväxten skolad som klassisk violinist. I tonåren började hon utforska fler instrument och genrer, turnerade med några av de största skandinaviska popakterna som Ane Brun, Håkan Hellström, Jens Lekman, Loney Dear, Anna Järvinen och senare även internationella handlingar; Damien Rice, Feist och Frank Ocean. På jazzscenen spelar hon regelbundet med band som Fire! Orchestra, Mats Gustafsson och Mariam the Believer.

Pressbild, Björn Larsson
Formgivning, Elvire Soyez